Insights on Contemporary Design & Architecture With MHNDU

Central Element has been delighted to work with MHN Design Union on two of our newest projects, Anden Coogee & The Balmoral Collection. Recently, we spoke with MHNDU about their design approach for the new residences at 190-192 Oberon Street, Coogee.
18/06/2020

Iconic architecture tends to be shaped around people and place. It’s a concept inherently understood by MHN Design Union, the acclaimed team of designers and architects in Surry Hills. Heritage, sustainability and community have all been thoughtfully considered in MHNDU’s architectural design of our Anden Coogee development. The Coogee site’s original Art Deco building and natural slope has provided a unique chance to develop 15 premium residences, with a focus on natural and social surroundings.

Creating a counterpoint between old and new 

“At this project’s inception, we recognised the importance of maintaining the site’s existing identity in both its immediate and broader context,” says the project’s design team, comprising MHNDU Principal Liam Hancock and project architects Amanda Stollery and Ronald Wibisono. “Our design has been developed with a focus on the craft and integrity of working to create an environment that responds to both the streetscape and neighbourhood character.” 

This Art Deco building will be restored and enhanced with care, brought into the new century with the addition of vertical greenery and a sleek new structure that complements the original façade.

“By retaining the existing identity of the site and interweaving a contemporary aesthetic throughout the development, an interesting counterpoint is created between the old and the new, resulting in a unique and inherent richness in architectural character,” Amanda explains.

Concept of Anden’s restored and enhanced Art Deco building.

Supporting sustainability and wellbeing

MHNDU’s organisation of the primary building forms has been developed to prioritise exemplary outcomes in Passive Design, including direct solar access and natural cross ventilation. 

“The carefully considered orientation promotes significant exposure to the north and west allowing nearly all apartments to enjoy optimum levels of direct sun,” Amanda says. “This focus on passive sustainability is exemplified through the integration of an open, vertical circulation core and breezeway corridors that offer access to direct sunlight, natural cross ventilation and lush garden outlooks.” 

Areas including stairways will feel open and beautiful, encouraging an active lifestyle and promoting social interaction between residents. These spaces will be complemented with rain-watered communal vegetable gardens, and a wellness room and gym complete with infrared sauna.

Connecting each residence to the landscape

The MHNDU project team says that the heart of the development is its substantial, high quality communal open landscape designed by Dangar Barin Smith. Each residence will have its own visual connections to the green environment: including private gardens and integrated planter boxes within balconies, as well as a shared landscape densely populated with towering cabbage palm trees and terraced lawns. 

“Tiered levels of landscaping respond to the site’s significant cross fall, whilst facilitating for residents as both a generous garden with “pockets” of usable space and lush green outlook,” Amanda says. “Barbecue areas and integrated seating further contribute to the makeup of a space that can accommodate a variety of uses. Such a space assists in creating a social focus for the development, and “anchors” the architecture to the site.” 

Anden’s generous tiered landscape.

This community-minded and contemporary design of Anden Coogee is a high-quality reflection of the MHNDU team’s approach to residential building architecture design. “We seek to create new, premium quality housing that aligns with our philosophy of craftsmanship and sustainability, in a way that improves the overall quality of the broader environment.”

The 1, 2 and 3 bedroom apartments at the Coogee address will feature luxuriously organic interiors by Lawless & Meyerson, home automation and AV, and a desirable location that’s an easy 15-minute walk from Coogee Beach and cafés. Over half have already been secured, but several apartments are still available within this prime Coogee development. You can visit the website to explore the display suite and concept in greater detail.



Anden Coogee Site Flyover

June 2020

A flyover of the Anden Coogee site, just 700m from Coogee Bay.

read more

Insights on Contemporary Design & Architecture With MHNDU

Central Element has been delighted to work with MHN Design Union on two of our newest projects, Anden Coogee & The Balmoral Collection. Recently, we spoke with MHNDU about their design approach for the new residences at 190-192 Oberon Street, Coogee.

read more


Developments

more

Follow Central Element



Keep up to date

Want to be the first to hear about news and trends in property development? Sign up to our news updates.